16.2.14

Recept: merengues !

heey, het zoveelste bericht vandaag, naja jullie hebben nu wel wat te lezen! nu tijd voor een lekker klassiek recept, merenques!

ingrediƫnten

  • 2 eiwitten, op kamertemperatuur
  • 100 g fijne tafelsuiker

 

bereiden

 
Verwarm de oven voor op 90 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de eiwitten in een grote metalen kom. Klop het eiwit met een staafmixer of een foodprocessor 1 minuut op middelhoge snelheid. Verhoog de snelheid zodra het wit schuimig wordt en in volume toeneemt. Ga door met kloppen tot het mengsel helemaal wit is en er aan het eind van de garde pieken ontstaan.

Schep er nog steeds al kloppend geleidelijk de fijne tafelsuiker bij, telkens met een lepel tegelijk, en klop 20 tot 30 seconden voor de volgende lepel suiker. Blijf kloppen tot de suiker volledig is opgenomen. Het wit moet acht keer zijn oorspronkelijke volume hebben en moet glad en glanzend zijn. Voel het schuim even met een vinger: als het korrelig is, moet je nog even doorkloppen. De meringue is klaar om de oven in te gaan als het eiwitschuim blijft hangen aan een omgekeerde lepel zonder er vanaf te vallen en de gardesporen in het mengsel keurig hun vorm behouden.

Schep de meringue met een lepel op de bakplaat en vorm hem tot mooie wolkjes of geef hem andere vormen van je keuze door de meringue met een spuitzak op het bakpapier te spuiten.

Bak de meringues ongeveer 1 uur en 30 minuten in de voorverwarmde oven tot ze droog aanvoelen en niet verkleurd zijn. Laat de meringues volledig afkoelen voor je ze van het bakpapier neemt. In een luchtdicht afgesloten bak zijn ze 5 dagen te bewaren.

Reken voor de andere recepten in dit boek op een kortere baktijd: de meringues zijn vaak veel kleiner en gevormd met behulp van een spuitzak.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten